Sinüs Operasyonu

Üst çenenin arka bölgesinde yapılan diş çekimleri sonucu oluşan dişsiz bölgede, yer çekiminin etkisiyle zamanla burun çevresi sinüs zarı (membranı) çene kemiğinin bulunduğu kısma doğru ilerler ve kemiği eritebilmektedir. İmplantın, bu dişsiz bölgeye yerleştirilecek olması için yeterli hacimde, sağlamlıkta ve kemik kalitesine ihtiyacı vardır. Sinüsün erittiği bölgeye, implant yerleştirilmesi için yeterli kemik yüksekliği ve genişliği olmalıdır. İşte tam da bu noktada, implant yerleştirilecek kemiğin artırılması ve uzun vadede implantın başarılı olması için gerekmektedir.

Diş çekimi işlemi yapıldıktan sonra sinüs zarı (membranı) aşağıya iner ve aynı zamanda diş çekiminden dolayı yukarıya doğru erime başlar. Bu sebeplerden dolayı, dişsiz bölge kemiği dikey yönde kayba uğrayabilmektedir. Diş kaybının olduğu süreç uzun tutulursa kemik kaybı da artar ve zamanla implantın koyulabileceği hiç kemik kalmayabilir. Bu yüzden çene cerrahı tarafından detaylı kemik analizi yapılır.

İmplant yerleştirilmesi planlanan, üst çenedeki arka dişsiz bölgelerde, yetersiz kemiği, yeterli hale getirmek için 2 tip işlem uygulanır. Bu işlemler açık ve kapalı sinüs operasyonlarıdır. Açık ve kapalı sinüs ameliyatlarında asıl amaç implant yapılması planlanan dişsiz bölgede yeterli kemik hacminin oluşmasını sağlamaktır.

Kapalı sinüs ameliyatı

Kapalı sinüs operasyonunda bu işlemler için üretilmiş özel aletlerle implant yuvası açılır ve sinüs tabanında bulunan kemik sinüs boşluğuna doğru yükseltilir. Bu yükseltme ile elde edilen mesafeye yapay kemik doldurulur ve sonra da implant yerleştirilerek işlem sonlandırılır. İyileşme süreci normal implant uygulaması süreciyle benzerdir. Kapalı sinüs operasyonu, sıklıkla kemik erimesinin az olduğu, yapay kemik doldurma ihtiyacının az olduğu durumlarda sıklıkla tercih edilir.

Açık sinüs ameliyatı

Açık sinüs ameliyatı ise sinüsün yan duvarından pencere açılır ve özel yöntemlerle sinüs boşluğuna yandan yapay kemik tozu eklenmesi işlemi esasına dayanır. Bu işlem süresi yaklaşık olarak 10 dakika sürer. Kemik tozu eklendikten sonra üzeri kendiliğinden eriyebilen yapay koruyucu zar (örtü) ile örtülür ve üzeri dişeti ile kapatılır. Bu açık sinüs ameliyatı sonrası genellikle 4 ile 6 ay beklenmesi gerekebilir ki bu süreçte yerleştirilen yapay kemik doğal kemiğe dönüşür. Oluşan sağlam kemik üzerine implant yapılır hale getirilmesi sağlanır. Bu sayede çene kemiği güçlendirilip implant ve implant üstü kaplama yapılabilinir.
Açık sinüs operasyonu, sıklıkla kemik erimesinin fazla olduğu durumlarda, yapay kemik doldurma ihtiyacının fazla olduğu durumlarda sıklıkla tercih edilir.

Sinüs operasyonu zararlı mıdır?

Steril ameliyathane şartlarında, uygun tekniklerle ve kaliteli malzemelerle yapıldığı sürece başarı oranı yüksektir ve faydalı bir operasyondur. İmplantın yerleştirileceği kemik alt yapının sağlamlığı için gerekli bir operasyon türüdür.

Sinüs operasyonu sonrası bakım nasıl olmalıdır?

  1. Sıcak ve aşırı soğuk gıdalar tüketilmemeli, çok sıcak banyo yapılmasından uzak durulmalıdır.
  2. İşlem yapılan bölgede şişme meydana gelirse buz kompresi yapılarak şişme engellenebilir.
    Operasyon sonrasında yaranın enfeksiyon kapmaması için ağız bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  3. Doktor reçetesi ve tavsiyelerine sıkıca uyulmalıdır. İlaçların içilmesinde ve isimlerinde hekimden habersiz değişiklik yapılmaması gerekir.
  4. Doktor, operasyon sonrasında kullanılması için verdiği ilaçlar eksiksiz kullanılmalıdır.
  5. İyileşme sürecinde sigara içilmemesi önerilir.
    Operasyon yerini görmek için ağzı fazla açmak, dudakları ve yanakları çekiştirmek doğru değildir.
  6. Bu durum yaraların açılmasına neden olabilir. Basınçla burun temizliği yapmak, sümkürmek dikişlerin açılmasına neden olabilir.
  7. Ağız açıkken hapşırılmamaya dikkat edilmelidir.

Sinüs operasyonu sonucunda implantlar ne zaman yapılır?

Sinüs operasyonu yapılan bölgede hastanın kemik yüksekliğine göre açık sinüs operasyonu veya kapalı sinüs operasyonuna karar verilir. Sinüs operasyonlarıyla aynı anda da implant yerleştirilebildiğinden, sinüs operasyonu – implant uygulaması – kaplama takılması süreci toplam 3 hafta ile 10 aya kadar değişiklik gösterebilir. İmplantların yerleştirilmesi, sinüs operasyonu ile eş zamanlı da yapılabilir ya da kemik eklemesi fazlaysa 4-6 ay doğal sağlam ve yeterli kemik oluştuktan sonra da yapılabilir.

İşlem sırasında ne gibi komplikasyonlar görülür?

Her cerrahi işlem sırasında komplikasyonlar meydana gelebilir. Sinüs operasyonları sırasında sinüs tabanının delinmesi, enfeksiyon, kemik erime artışı, burun kanaması, komşu diş keskin ağrısı, sinüs içi atar damar veya toplar damar kanaması, sinüsün iltihabının ağız içine akıntı yolu oluşturması ve sinüzit gibi komplikasyonlar meydana gelebilir. Sinüs operasyonlarında en sık görülen sorun, sinüs zarının (membranın) delinmesidir.
Sinüs zarı, işlem sırasında dahi delinirse hemen onarılması gerekebilir. İşlem sırasında sinüs membranı aşırı inceyse yırtılmalar görülebilir. Sinüs zarı yırtıkları küçük olduğunda, kendi kendine iyileştiği için bir süre iyileşmesi beklendikten sonra işlemlere devam edilebilir ve doktorunun gözlemi altında olmalıdır. Küçük yırtıklar da tedavi edilebilir. Eğer sinüs zarı yırtığı büyükse operasyonu ertelemek gerekebilir veya enfeksiyon riski yüksek ise özel yöntemlerle sinüs zarı tedavi edilir ve enfeksiyon kontrol altına alınmalıdır.