İmplant Üstü Çıtçıtlı Protez

Birçok insan yaşamı boyunca diş sorunları ile uğraşmaktadır. Bu sorunlar arasında en göze çarpanı ise genelde diş eksikliğinin yaşandığı durumdur. Çünkü insanlar gülerken dişlerinin güzel görünmesini, düzgün ve estetik durmasını ister. Dişi hiç olmayan kişiler için hareketli protez kullanması sorunlar yaratabilmektedir. Çünkü tüm çeneyi kaplayan yapısı çenedeki protezin kullanımını zor duruma sokabilir. İşte tam da bu durumlarda insanlara sunulan çözüm, günümüz son teknolojik koşullarında implant işlemidir. İmplant işleminin de bir çok farklı çeşidi bulunurken, dişi hiç olmayan kişiler için implant üstü hareketli çıtçıtlı barlı protez kullanılması hasta için çok ileri bir rahatlık sunmaktadır. Buna alternatif olarak, eğer ki kemik dokusu yeterli ise sabit protez olan yani  İmplant üstü Kaplama yöntemi önerilmektedir.
Ancak her zaman bu yöntem kullanılamamakla birlikte, kemik yapısının yetersiz olması ya da ekonomik sebeplerden dolayı, bazı kişilerde gerekirse ileri implant cerrahisi yöntemi de kullanılarak alt çeneye ve üst çeneye 3 veya 4 adet arasında değişen sayıda implant yerleştirilmesi ile implant üstü çıtçıtlı protez en iyi çözüm olabilir.

Porselen kaplama ne zaman yapılabilir ve çıtçıtlı protezle arasındaki fark nedir ?

Üst ve alt çenede dişsiz alanlar etrafında dişler var ise, sabit şekilde porselen köprü kaplama gerçekleştirilmesi destek dişleri çok zorlayabilir. Bunun dışında, yarım damak ya da bölmeli protez uygulaması da yapılmaktadır. Bu tür işlemlerde yapılacak olan protezin yarı-sabit şekilde durabilmesi için diğer dişlere kancalar yardımı ile tutturulması gerekmektedir. Ancak bu şekilde yapıldığında bağlantı noktaları, ağızda kötü bir görüntüye yol açabilmektedir. Bu durumu çözmek için kancalı protezde hassas tutucular arasına porselen kaplama monte edilebilinir.

Bu tür protezler doğal dişe zarar verme ihtimali ve kötü görünüme sahip olmasından dolayı, çene arkının da dişsiz olduğu durumlarda, ilgili çeneye 3-4 implant yerleştirilerek implant üstü protez yapılarak hasta isteğine göre çıkarma şansı verir. Buna da halk içinde çıtçıtlı protez denilmektedir. Eğer ki sosyoekonomik durumu daha yüksek ise, çene kemik yapısı ve dişeti sağlığı ve genel sağlığı da uygunsa, her bir çeneye 6-8 arasında değişen sayıda implant yerleştirilip, implant üstü Porselen veya diğer kaplama türleriyle, daha etkin bir çiğneme, daha estetik bir görünüm ve daha rahat bir hayat yaşanabilir.

Çıtçıtlı protez nedir ve nasıl kullanılır ?

Çıtçıtlı protezlerde bağlantının sağlanabilmesi için dişler ve protezler üzerine bir dişi ve bir erkek tutucu konulur ve bunların birbirine geçmesi ile çalışan anahtar-kilit sistemi yerleştirilir. Bu şekilde çalışan kilit sistemi nedeni ile ismine çıtçıtlı protez denmektedir. Anahtar-kilit sisteminin birer parçası olan, implant üstü erkek parça ve protez içi tutturucu dişi parçaların birbiri ile uyumlu olması sağlanır. Bu tutturucular dışarıdan bir kişi tarafından fark edilmemesi için iç kısımlara monte edilir.

Çıtçıtlı protez fiyatları nedir ?

Uygulanan bu implant üstü çıtçıtlı protezin maliyeti kancalı olanlarına göre daha pahalıdır. Çünkü estetik görünüm sağlaması, kolayca çıkarılıp takılması ve temizliğinin kolay olması, fazla labaratuvar maliyetleri, kullanılan malzeme ve teknolojinin gelişmiş olması fiyat farkı oluşturmaktadır. İmplant kalitesi, implant yöntem farkı, uygulanan şartlar, kullanılan diş kalitesi ve sistem farklılığına ve uygulayan cerrahın fiyat belirlemesine göre maliyetler değişmektedir.

Çıtçıtlı protez alışma süresi ne kadardır?

Yumuşak dokular ve dişler yardımı ile yapılan çıtçıtlı protezin dil damak yanak ve dudağın alışması yaklaşık bir kaç hafta sürebilir. Normal hareketli protezlere göre çok daha hızlı alışma süresine sahip olarak görülen çıtçıtlı barlı protez sistemi, hastaya çok daha rahat kullanım sağlamaktadır. Çıtçıtlı barlı protez sisteminde alışma sürecinde dilin de protez dişlere temasından, konuşmada biraz gariplikler olabilir. Ancak bu da alışma süresince geçerlidir. Bu süreyi azaltmak için de yüksek sesle konuşup alıştırma yapmak, protezi temiz tutmak ve protezi sık çıkarıp takılmasını öğrenerek alışılmasını sağlayarak, uyum süreci kolaylaştıracaktır.

Çıtçıtlı protez ne kadar süre kullanılabilir ?

Tavsiye edilen süre 5 yıl kadardır. Çünkü zamanla dişler gibi o da aşınmalara ve değişime uğrarken dokuların da az da olsa baskı nedeni ile değişime uğraması bu süre zarfında kullanıma olanak sağlamaktadır. Kullanım süresi ağız temizliğine, protez temizliğine, düzgün kullanıma ve dikkate bağlı olarak azalabilmekte veya artabilmektedir.